Vele mensen overwegen terug de aankoop van een klassieke houtkachel. Nu is klassiek misschien niet meer het juiste woord omdat ze tegenwoordig in alle vormen, maten en kleuren beschikbaar zijn. Toch is vaak het prijskaartje nog het grootste struikelblok voor de meesten onder ons.

Een nieuwe houtkachel kost al gauw zonder installatie enkele duizenden euro’s. Reken daarbij nog de werkuren bij bijvoorbeeld een ingebouwde houtkachel en de houtkachelwens is al eerder een utopische droom. Misschien biedt de aankoop van een 2de hands kachel dan wel een oplossing. Houtkachels zijn namelijk een zeer goed energiebesparend alternatief. Het gebruik van een houtkachel om een ruimte te verwarmen spaart u al gauw zo’n 5O% aan energieverbruik uit in vergelijking met stookolie- of gasalternatieven. Het geld dat dus wordt besteedt aan de aankoop van een 2de hands kachel, wordt in een mum van tijd terugverdiend. Toch zijn er enkele zaken om in acht te nemen bij het aankopen van een 2de hands houtkachel.

 

Het inwinnen van gespecialiseerd advies.

Vooraleer zich op de 2de hands markt te werpen is het aan te raden om eerst via internet of via een bezoek aan een plaatselijke kachelhandelaar advies in te winnen over houtkachels. Informatie vragen over de verschillende types houtkachels en welke houtkachels het beste in uw huiskamer zouden passen, is vrijblijvend en kan enkel helpen om de uiteindelijke keuze te vergemakkelijken. Daarenboven krijgt men ook al zicht op de aankoopprijs en de eventuele richtprijs voor een 2de hands model.

 

Het type van houtkachel.

Vervolgens zal een beslissing moeten genomen worden omtrent de keuze van houtkachels. Over het algemeen zijn gietijzeren en stalen houtkachels de meest voorkomende en verkochte houtkachels. Gietijzeren kachels zijn vaak iets duurder maar zeer duurzaam en ook visueel het meest aantrekkelijk, trendy en tijdloos. Stalen houtkachels daarentegen zijn eenvoudiger van model en vorm maar prijs/kwaliteit net dat tikkeltje beter dan hun gietijzeren broers en zussen.

 

De eigenschappen van een houtkachel onder de loep genomen.

Een kachel met vervangbare interne onderdelen heeft vaak een streepje voor op houtkachels waarvan de onderdelen zijn vast gelast. Onderdelen die vast zitten zijn zeer moeilijk te vervangen of te herstellen, wat binnen een bepaalde periode altijd mogelijk kan zijn aangezien een 2de hands houtkachel wordt gekocht.

Het is ook best na te gaan of een houtkachel een katalytische of een non-katalytische verbrandingseigenschap heeft. Katalytische kachels produceren warmte door een keramisch honinggraatmotief binnenin de houtkachel, wat resulteert in een stabiele warmteproductie. Zulke systemen echter zijn vak moeilijk te gebruiken en vragen veel onderhoud. Non-katalytische houtkachels dan weer produceren een grotere vlam en zijn efficiënter op energiegebied.

 

De zoektocht naar een 2de hands houtkachel.

Een bezoekje aan de lokale kachelhandelaar is zeker het proberen waard aangezien zij ook vaak 2de hands houtkachels te koop aanbieden. Het voordeel hierbij is dat men steeds, bij mogelijke problemen, een contactpunt heeft. Heeft hij geen 2de hands houtkachels ter beschikking dat kunnen advertentiepagina’s in lokale kranten of het internet zeker en vast soelaas bieden.