Een gietijzeren tuinkachel ziet u wellicht in vele tuinen staan wanneer u bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden met de fiets een tochtje maakt. Deze kachels worden dan ook vaak verkocht omdat ze de perfecte sfeermaker zijn tijdens tuinfeestjes of gezellige avonden met vrienden en familie in de tuin. Zo’n gietijzeren kachel heeft echter nog andere troeven in huis, dan het sfeercomponent, om hem een plaatsje te geven in uw tuin.

Gietijzeren tuinkachel: een aanrader

Het beste materiaal voor een kachel in de tuin is zeker gietijzer. Gietijzer is een ijzerlegering die in een gieterij in een bepaalde vorm wordt gegoten. Daarvan is ook de naam afgeleid. Gietijzer geleidt uitstekend waardoor u minder brandhout nodig heeft – is dus energiebesparend – en bovendien is ijzer ook bijzonder sterk en duurzaam. Daarom dat bij velen de voorkeur uitgaat naar een gietijzeren tuinkachel.

De tuinkachels die gemaakt zijn uit gietijzer zien er veelal uit als grote vazen met een kijkvenster. In de buik van de vaas brandt het houtvuur. Door de vorm van de schoorsteen, de vazenhals, wordt de rook in de hoogte geleid. Op die manier heeft niemand – ook niet de buurman – last van de rook, zoals dat bij open vuurkorven soms wel het geval is. Vaak zijn ze ook uitgerust met een spatscherm in de deur, een vonkenvanger bovenop de schoorsteen en een regelklep in de vazenhals. Bij iets duurdere tuinkachels in gietijzer is ook een barbecuerooster ingebouwd.

Omdat deze soort tuinkachels het vaakst worden verkocht, zijn de prijzen daardoor vaak gering. Vanaf 50 euro kunt u er al eentje kopen bij de bouwmarkt. Dat betekent echter niet dat de kwaliteit nalaat door de massaproductie.

Praktisch en romantisch

Een gietijzeren kachel heeft ook een streepje voor tegenover de modernere varianten. Vuur is iets dat de mens al sinds ons ontstaan fascineert en daarenboven een positief effect heeft op de menselijke geest. Vuur verwarmt het lichaam en de ziel doordat het rust brengt. Niets is meer ontspannend dan op een avond rond het vuur te keuvelen met vrienden of familie. Het belang dat u hecht aan nostalgie en romantiek speelt dus ook een rol bij de aankoop van uw tuinkachel. Maar ook aan wie niet zo romantisch aangelegd is, maar eerder praktisch denkt, is een gietijzeren houtkachel aan te raden.

Deze zijn immers zeer makkelijk in onderhoud. Gietijzer roest nauwelijks en om die paar roestplekjes te vermijden kunt u uw kachel na elk gebruik met een hoes beschermen om oxidatie tegen te gaan tijdens de nacht. Wanneer u eenmaal per jaar de kachel instrijkt met een brandwerende stof, kunt u zelfs de allerkleinste roestpuntjes vermijden. Het enige dat u eigenlijk af en toe eens moet doen, is de aslade leeg maken en dan kunt u weer met het volgende tuinfeestje beginnen.