Een tuinhaard is een leuke manier om jouw tuin tot een elegante uitbreiding van jouw tuinhaard steenwoonkamer te maken. Door de talloze aantrekkelijke designs en stijlen, is er altijd wel eentje dat u zal bevallen en bij uw huis past. Wat wellicht belangrijker is, is hoeveel avonden je rond het vuur zult genieten met je familie, zelfs in de herfst of misschien zelfs in de wintermaanden.

Tuinhaarden kunnen mobiel zijn of vast. Mobiele zijn veelal gemaakt van RVS. Vaste haarden kunnen een apart deel zijn in uw tuin of kunnen bij uw huis horen. Meestal worden vaste tuinhaarden gemaakt van steen. Soms ook van beton en klei.

Een stenen tuinhaard wordt vaak verkozen boven welk ander materiaal omdat steen een duurzaam materiaal is en niet brandbaar. Ze raken niet oververhit en beschermen daardoor tegen ongewenste branden. Omdat ze zo makkelijk te plaatsen zijn en te onderhouden worden ze ook geprefereerd boven andere materialen voor de haard. Door ze eenmaal per jaar in te strijken met een coating kunnen stenen haarden een heel leven mee.

Welke steen past?

Uw tuinhaard kunt u uit verschillende soorten steen bouwen of laten bouwen. Veelal wordt natuursteen, zandsteen, leisteen, marmer of graniet gekozen. Ze kunnen ook gemaakt worden van kunststeen of gips. Marmer en graniet zijn veeleer duur maar bieden wel de meeste mogelijkheden inzake design.

De stenen kunnen ook in combinatie met elkaar gebruikt worden of in combinatie met andere materialen. Er zijn modellen waarbij leisteen in combinatie met grote granietstenen wordt gebruikt en anderen gebruiken dan weer hout of metaal samen met steen.

Welke steen u ook uitkiest, zorg er vooral voor dat uw tuinhaard op een veilig plaats wordt gebouwd. Let vooral op als u de tuinhaard met uw huis wilt verbinden. Vraag eventueel raad aan een deskundige. Als u ergens in de tuin een haard wilt, kijk dan even na of hij ver genoeg staat van uw houten tuinhuisje of laaghangende bomen. Niemand wenst zich een gezellige avond bij de tuinhaard die eindigt in een brand.

Stenen tuinhaard: een meerwaarde

Tuinhaarden uit steen hebben een vaste plaats en zijn dus niet mobiel. De stenen worden één voor één op elkaar gelegd met cement. Vaak ziet u dat mensen hun stenen haard tot een soort kookeiland laten bouwen met een barbecuerooster en een leuke eettafel naast de haard. Op die manier leeft u tijdens de zomermaanden alleen nog buiten en geniet u uw tuin.

Bovendien is zo’n stenen haard zeker een meerwaarde voor uw huis. Wanneer u er op een dag aan denkt uw huis te verkopen dan zal de prijs zeker een stukje hoger liggen dan had u geen tuinhaard. In het bijzonder stenen tuinhaarden trekken vele potentiële kopers aan. Maar zelf als u niet denkt aan verkopen, denk dan aan uw eigen comfort en genot. De kans dat u uitgekeken raakt op uw stenen tuinhaard – misschien zelf ooit gebouwd – is bijzonder klein.