Op zoek naar een manier om de avonden te kunnen genieten in de tuin zonder het kou te krijgen? Er zijn zeker mogelijkheden genoeg op de markt om aan die behoefte tegemoet te komen. Het hangt allemaal af van uw eigen eisen en voorstellingen.

U kunt simpelweg een aantal vuurmanden in de tuin neerzetten en bij het vuur de duizenden sterren aan de hemel aanschouwen. Wellicht ruikt u de dag nadien ongelofelijk naar de rook en denkt u achteraf dat u het toch niet zo aangenaam warm hebt gehad. Een tuinhaard kan dan een oplossing zijn voor uw probleem.

Een nadeel bij sommige tuinhaarden is echter dat ze niet mobiel zijn en u dus gebonden bent aan dat ene hoekje in uw tuin. Met een tuinhaard uit RVS moet u zich daarover nooit meer zorgen maken.

RVS: enkel voor slimmeriken

image Roestvaststaal of RVS of ook wel inox genaamd is een bijzonder licht materiaal waardoor de haard makkelijk te verplaatsen is. Er bestaan uitvoeringen waarbij de haard wielen heeft, bij andere vindt u handvaten. Zelfs als de haard brandt, kunt u hem daardoor makkelijk naar een andere hoekje van de tuin brengen.

Misschien wilt u dat wel omdat u gelooft dat de buren dan minder last hebben van de rookvorming. Een grote, forse kachelpijp had dat al opgelost voor u. Ten eerste zorgt de schoorsteen ervoor dat de haard snel en gemakkelijk brandt en ten tweede leidt hij de rook tot ver boven de hoofden zodat niemand in de rookwalm zit. Ook niet de buren dus! Een vonkenvanger op de top van de schoorsteen maakt het plaatje compleet.

Een nieuwe trend is overigens dat er RVS tuinhaarden bestaan waarbij er een dakafvoer is voorzien. U moet enkel de afvoer monteren in het dak van uw overdekt terras en daarna de lange schoorsteen aansluiten. Op die manier gaan de rookgassen door de schoorsteen tot boven het dak en geniet u in opperbest humeur de warmte die hij uitstraalt.

Tuinhaard uit RVS: het gebruiksgemak voorop

Zoals de naam, roestvaststaal, al aangeeft, is dit materiaal niet geheel roestvrij maar de kans op roestvorming is vast en zeker gering. U moet enkel oppassen dat u RVS niet poetst met chemische middelen die de chroomlaag kunnen aantasten. Eveneens krassen zijn uit den boze. Bescherm daarom uw tuinhaard met een hoes als hij buiten blijft staan.

Inox heeft ook de neiging om te gaan ‘vlammen’ als hij aan hele hoge temperaturen wordt blootgesteld. Sommigen vinden dit zeer mooi en geloven dat hun RVS haard daardoor een fraaier karakter krijgt, anderen vinden het maar niets. Die kunnen kiezen voor haard die behandeld is met een vuurvaste coating.