Tuinhaarden, vooral de gietijzeren variant, zijn bijzonder populair geworden de laatste jaren. Meer en meer mensen proberen te ontsnappen aan het leven binnenshuis tijdens de warme maanden in het jaar en hebben de behoefte hun tuin te beleven als een extra soort woonruimte. Deze behoefte zorgt er natuurlijk voor dat tuinarchitecten veel werk hebben en dat de vraag naar stijlvolle accessoires en accenten in de tuin groeit.

Mensen worden al sinds hun ontstaan aangetrokken door vuur. Of het nu om urenlang in het flakkerende vuur te staren is of om het aroma van brandend hout te genieten gaat of om de warmte te voelen, mensen zitten van nature graag rond vuurhaarden. Daarom zijn tuinhaarden zeker zo populair geworden. Wat is er immers aangenamer dan op een zomeravond met vrienden een laatste glas te genieten in de tuin?

Gietijzer: iedereen wil het

Tuinhaard gietijzer Bij het begin was het aanbod dan ook gering. Intussen hebben fabrikanten hun assortiment uitgebreid en wat daar opvalt is dat het aanbod aan gietijzeren tuinhaarden nog wel het grootst is.

Gietijzeren tuinhaarden waren bij het begin gewoon zwart, zagen eruit als ijzeren kommen met een rudimentaire vormgeving. Toen ze populairder werden, ‘boomden’ de designs.

Wat zeker meespeelt is het feit dat gietijzer zo wat het beste materiaal is voor een haard. Eenmaal gietijzer warm is, blijft het zeer warm en dat gedurende een lange periode. Op die manier, in tijden dat de brandstofprijzen de pan uitswingen, kunt u op energiekosten besparen. Verder is het een materiaal dat weinig onderhevig is aan roestvorming. Het enige dat u kunt doen, om er nog langer van te kunne genieten, is hem jaarlijks instrijken met een brandwerende verf. Op die manier gaat u elke mogelijke roestvorming compleet tegen.

Een klein nadeel kan zijn dat gietijzer geen lichtgewicht is. U hebt zeker ergens in de keuken een gietijzeren pot staan en dan weet u maar al te goed dat deze zwaar zijn. Als u dus een tuinhaard in gietijzer overweegt, bedenk dat goed waar u hem een plaats wilt geven. Wellicht zult u hem later niet meer verplaatsen.

Gietijzeren tuinhaard: meer dan een haard alleen

Doordat gietijzer zo warmtegeleidend is, is het ook handig te bedenken dat uw tuinhaard tegelijkertijd een barbecue kan zijn. Door simpelweg een rooster in de buik van de oven te leggen, kunt u mateloos genieten van alle facetten die de zomer te bieden heeft. En hebt u er ook al aangedacht dat uw gietijzeren tuinhaard eveneens een wok kan zijn of een rookoven?

Er zijn tuinhaarden die uitgerust zijn met afneembare delen of extra delen die u makkelijk kunt monteren, waardoor uw haard in een mum van tijd kan omgebouwd worden en een andere behoefte vervult.

Een tuinhaard neemt misschien enige plaats in in uw tuin, maar als u nadenkt dat zo’n multifunctioneel toestel zoveel andere apparaten kan vervangen, dan is de rekening snel gemaakt, niet?