Vuur in de tuin is iets magisch en toch. Is het donker in de tuin en brandt er een vuurtje, dan gebeurt er eigenlijk niets bijzonder. Het vuur brandt immers van zichzelf. Meestal ziet u het voorwerp dat u tijdens de avond of in de nacht vuur brengt, nog het vaakst zonder vuur erin in uw tuin staan. Om deze reden is het goed erbij stil te staan hoe dit object er moet uitzien. Een tuinhaard uit beton is voor velen een goeie optie omdat de vormgeving zo groot kan zijn.

Bovendien vinden mannen een betonnen haard in de tuin aantrekkelijk. Ze houden ervan het vuur aan te steken, in het vuur te poken en met behulp van vuur te barbecueën. Een tuinhaard uit beton is dan zeker een goeie keuze voor beide partijen.

Beton: niet voor lichtgewichten

Tuinhaard beton Beton is een zeer zwaar materiaal dat iedereen kent vanuit de bouwwereld. Beton wordt vervaardigd uit zand, grind of steenslag waarbij cement wordt toegevoegd. Doordat cement in combinatie met water, verhard, ontstaat uit deze combinatie het materiaal beton. Voordat het verhardt, kan beton dus in allerlei modellen gegoten worden.

Zo kan er ook een tuinhaard uit gemaakt worden. Beton is echter wel een zwaar materiaal. Als u dus opteert voor een betonnen tuinhaard, vervaardigd uit een stuk, hou er dan rekening mee dat die wel een gewicht van 400 kilogram of meer kan hebben. Verstandig is dus van tevoren te overleggen waar u uw tuinhaard een plaats wilt geven. Achteraf is hij wellicht enkel nog te verplaatsen met een kraan.

Nieuwere tuinhaarden zijn gemaakt van gewapend beton of vuurvast beton. Dat heeft als voordeel dat de temperatuur in de haard kan oplopen tot 1500 graden Celsius zonder dat er scheurtjes zullen ontstaan. Normaal beton heeft immers een korrelige structuur die wanneer ze scheurt , alleen maar verder scheurt. Wanneer er dan wapeningsstaal – zoals in gewapend beton – in verwerkt is, dan houdt die verdere scheuren tegen.

Betonnen tuinhaard: de eerste keer

Tuinhaarden in ruw beton ziet u zeer vaak in bouwmarkten. Met een kleuren tube kunt u dat beton een andere kleur geven. Voor u dat gaat doen, moet u echter eerst nog iets belangrijkers doen. Omdat de meeste tuinkachels blank geleverd worde, moet u ze eerst instrijken met een kwartscoating – waarbij u ook al kleuren kunt mengen overigens. Die coating zorgt ervoor dat uw tuinhaard uit beton tijdens de winter niet kan kapot vriezen. Beton is zeer poreus en vangt veel vocht. Als dit bevriest, zet het water/ijs uit en scheurt uw tuinmeubel.

Koopt u een tuinhaard die uit verschillende stukken bestaat, dan moet u die vastkleven met een vuurvaste lijm. Het is aan te raden de tuinhaard uit beton 4 dagen te laten rusten vooraleer u hem gaat gebruiken.