Sinds in Nederland en België er een rookverbod geldt voor restaurant, cafés en openbare gebouwen beleven terraskachels op gas hoogdagen. Deze terraskachels zien er een beetje uit als paddenstoelen en elke roker die op het terras van een restaurant even ging roken tijdens de killere maanden van het jaar, kent ze zeker.

De paddenstoel

Gas terraskachel Maar deze ‘paddenstoelen’ die we vooral kennen van uit de horeca, zijn er geschikt voor privaat gebruik. Ook op uw terras thuis kan zo’n kachel op gas gezelligheid brengen en het behaaglijke maken. Dat kan zowel in de winter als in de zomer want tijdens de vakantiemaanden kan het ook wel eens erf fris zijn op uw terras. Een kachel op gas kan dan redding brengen.

Het bijzondere aan zo’n terraskachel op gas is dat wanneer u met gas verwarmt, u geen stroom nodig hebt. Op die manier hebt u geen problemen met lastige kabels die overal rondslingeren en vooral: in de weg liggen. De gasflessen zijn in verschillende groottes te verkrijgen en zijn in principe overal makkelijk te verkrijgen.

Een terraskachel op gas is ongeveer zo’n 2 meter groot en voorzien van alle toebehoren zodat u er met alle plezier van kunt genieten. Bovenop de kachel bevindt zich een soort dakje dat de vorm van een paddenstoel heeft. Zo is ook de naamgeving ontstaan. Door deze vorm waait de warmte niet naar boven maar naar beneden. Naar de mensen dus toe, die de warmte graag genieten.

De onderkant van het dakje is uitgerust met een speciale reflector zodat de warmtestraling naar beneden nogmaals versterkt wordt.

Terraskachel op gas is duur

Er zijn ook kachels uit andere materialen op de markt die op gas functioneren. Denk maar aan een kachel uit klei of staal. Zij worden echter het vaakst gebruikt in de tuin en niet zozeer op het terras, als het om privaat gebruik gaat. Het voordeel van tuinkachels op gas is immers dat er geen vuursplinters of vonken kunnen wegspringen die dan brand kunnen veroorzaken.

Het is niet verwonderlijk dat we ze vooral in de horeca zien, aangezien zo’n gaskachel niet goedkoop is. U mag best rekenen op ongeveer 200 euro en meer. Bovendien is de aankoop van gas niet voordelig als u bijvoorbeeld propaangas wilt gaan gebruiken. Dit gas heeft als voordeel dat er zich nauwelijks rook ontwikkelt, anderzijds is het ook niet heel erg gezellig. Een knisperend vuurtje brengt meer sfeer op uw terras.

Maar als u een te grote angst hebt voor open vuren en u vaak tijd doorbrengt in de tuin en dat zowel in de lente, zomer, herfst als winter, dan is het rendement uiteindelijk wel groot.