Spijtig genoeg wonen we in het noorden van Europa waar het ook in de zomer tijdens de nacht gevoelig fris kan worden. Meestal te koud zelfs om gezellig op het terras te blijven zitten. Daarom ontdekte ooit iemand de zogenaamde terrashaarden die door hun intensieve warmtestraling een behaaglijke sfeer creëren.

In zo’n terrashaard kunt u een gezellig vuurtje omsteken dat op de koop toe, door zijn flakkerende vlammetjes een rustgevend effect kan hebben op u en uw gezelschap. Het grote voordeel ten opzichte van een kampvuur of een open vuurmand is dat door de schoorsteen op zo’n terrashaard de rook naar boven stijgt en daardoor de last voor u en uw vrienden en familie zeer miniem is.

Verschil tussen steen en keramiek

terrashaard van steen Vooral terrashaarden uit steen of beton zijn bijzonder populair. Dit is vooral het geval omdat ze het voordeel hebben dat ze zeer hittebestendig zijn en ze op houtskool kunnen branden. Met houtskool is een grotere hitte te bereiken dan met gewoon hout en daarom prefereren velen houtskool dan ook boven eender welke andere brandstof.

Vaak wordt overigens de vergissing gemaakt bij de aankoop van een terrashaard uit steen, dat mensen een terrashaard uit keramiek kopen. Keramiek is echter op basis van klei gemaakt en dat heeft gevolgen. Deze haarden – ook wel Mexicaanse terrashaard genoemd – kunnen namelijk bij een al te grote hitte breken en verdragen enkel een houtvuurtje. Waarom mensen zich soms laten overtuigen een uit klei te kopen in plaats van een stenen terrashaard? Omdat een Mexicaanse terrashaard zeer goedkoop in bouwmarkten wordt aangeboden en in het oog springen door hun exotische motieven.

Een laatste puntje waarover u misschien even wilt nadenken voor de aankoop van een terrashaard uit steen is het volgende: stenen terrashaarden zien er zeer stijlvol uit en gunt creatievellingen het plezier er zelf eentje te bouwen bij het terras. Omdat u daardoor ook zelf de steen kunt uitkiezen, wordt het een terrashaard zoals u hem zou dromen. Het voordeel aan een Mexicaanse haard is dan weer dat hij – als hij niet bijzonder groot is – u hem makkelijk kunt verplaatsen. Let er dan wel op dat u de kachel transporteert wanneer hij koud is.

Terrashaard uit steen is ook barbecue

Wanneer u uw terrashaard ook als barbecue wilt gebruiken tijdens de zomermaanden, kijk dan even of u zelf een rooster kunt inbouwen of u een extra rooster kunt kopen bij aanschaf. Tegenwoordig zijn er ook haarden op de markt waarbij hittebestendig plexiglas is ingebouwd, zodat u in de grootste veiligheid het vlees kunt bakken.

Terrashaarden zijn sowieso een goede aankoop en het loont zich zeker het geld ervoor te investeren. Ze zijn misschien niet zo goedkoop – als u voor kwaliteit gaat – in aankoop of aanbouw, maar ze bieden wel jarenlang het genot met familie en vrienden gezellige en hartverwarmende feestje te kunnen organiseren, ook op killere zomeravonden.