Velen onder ons vrezen de koude omdat die de lange, donkere winter aankondigt. De meesten onder ons genieten immers liever de zomer en de frisse lucht. Die vrees is onterecht als u een terrashaard koopt voor op uw terras. Op die manier kun je de zomer nog een tijdlang verlengen of de ergste koude tegengaan tijdens de wintermaanden. En dat niet alleen op uw eigen terras maar ook op de camping, bij de buren of ergens anders onderweg. Als u een terraskachel uit RVS koopt, is dat alles mogelijk.

Een terrashaard uit RVS: pro en contra

terrashaard van rvs RVS of roestvaststaal is een zeer sterk materiaal dat makkelijk te onderhouden is en met een aantrekkelijke uitstraling. En een extraatje dat RVS nog achter de hand heeft: het is makkelijk te combineren met andere materialen als glas of steen.

Doordat RVS eigenlijk een metaallegering is die vooral bestaat uit chroom en nikkel, is het bijzonder sterk. Het chroom zorgt ervoor dat RVS glanst en de nikkel zorgt ervoor dat uw tuinkachel roestvast is en dus niet zoals fout wordt gezegd: roestvrij. Want RVS kan inderdaad roesten, vooral aan de oppervlakte en niet van zichzelf maar door verkeerd gebruik.

Echte gevaren voor RVS zijn chemicaliën en metalen voorwerpen. Pas daarom op als u een barbecuefeestje organiseert en met vleestangen rondloopt. Een klein krasje kan uw terrashaard uit RVS veranderen in een roestig voorwerp. En ook als u nadien de sporen van uw feestje wegruimt: gebruik geen chemische producten om de terrashaard net te maken. Ze kunnen de chroomlaag kapot maken en tevens roest veroorzaken.

Dat zou zonde zijn van uw mooie terrashaard uit RVS. Dit soort terrashaard is immers een blikvanger in uw tuin. Doordat RVS zo dun is en bijgevolg haarden uit RVS er eerder fragiel uitzien en niet zo robuust zoals die uit steen, oogt het veel sierlijker. Ook doordat RVS van nature zo buigzaam zijn, zijn kachels met bijzondere vormen niet uitgesloten. Met of zonder vuur, zo’n tuinkachel is en blijft een warm gezicht in de tuin.

Met gas of hout?

Een tuinkachel uit RVS kent ook verschillende uitvoeringen. Zowel in stijl – er bestaan strakke en meer barokke modellen – als in manier van verwarmen. Een RVS terrashaard kan uw kille avonden omtoveren tot behaaglijke familiereünies met behulp van hout of gas. Wanneer u een model met hout prefereert, hou er dan eventueel rekening mee dat het RVS een beetje kan verkleuren door de hitte. Terrashaarden op gas uit RVS zien eruit als een soort reusachtige paddenstoel. Ze zorgen voor evenveel stralingswarmte als die op hout, maar misschien mist u dan wel het romantische gevoel van het knisperende vuur.

Handig natuurlijk bij RVS is steeds dat het om licht materiaal gaat. Fabrikanten voorzien ze ook steeds van wieltjes waardoor u uw terrashaard makkelijk van de ene hoek naar de andere kunt rollen. Of dacht u eraan uw terrashaard mee op vakantie te nemen in de camper? Ook dat is een zaakje van niets door zijn lichtgewicht.