Wat is bijna levensnoodzakelijk op een luie zomeravond? Ja zeker, een gezellig, spetterend vuurtje waarrond u met vrienden of familie geniet van de rust en de warmte van het open vuur. Misschien zelfs marshmallows eet! Spijtig genoeg is dit alleen mogelijk op zeer weinig plaatsen. Wie wil genieten van vuur op zijn terras die wordt het wettelijk heel moeilijk gemaakt. Of bedenken de creatievellingen zelf iets, zoals een gietijzeren terrashaard?

Esthetisch sfeercomponent

terrashaard uit gietijzer Een terrashaard uit gietijzer biedt diegenen die graag tijd in hun tuin doorbrengen niet alleen optisch genot maar zorgt er ook voor dat u zich goed voelt, lichamelijk en psychisch. Vooraan aan de terrashaard zit immers steeds een raampje of opening waardoor u ten allen tijde het vuur kunt zien. En dat fascineert natuurlijk al sinds het ontstaan van de mens.

Bijzonder aan gietijzeren kachels is immers dat ze eruit zien als een soort vaas, die zowel in grote als kleinere versies te koop is. Daardoor moet u zich geen zorgen maken over of zo een kachel niet te groot is voor uw terrasje: voor elk hoekje is er wel het perfecte kacheltje te vinden. In de buik van de vaas brandt dan het vuur. De hals dient als schoorsteen. Op die manier stijgt de rook tot boven de hoofden en moet u het vuur niet doven bij teveel wind of krijgt u geen klachten van de buren.

Aangename extraatjes bij de nieuwere – en soms ook iets duurdere – terrashaarden is dat er een spatscherm voor het venstertje zit en een soort beugel rondom de vaas zodat u uw jongere kinderen niet constant in de gaten moet houden als ze voorbij de haard lopen. Ook op de schoorsteen wordt vaak een vonkenvanger ingebouwd en een regelklepje in de hals. Mooi meegenomen zijn de kachels met een grilrooster in de buik of een afneembaar deel bovenop waardoor u tuinkachel in een handomdraai van sfeermaker tot kookplaats wordt omgetoverd.

Gietijzeren tuinkachel: voor eeuwig

Vooral gietijzer is een uitstekend materiaal voor uw terrashaard. Het is in feite een ijzerlegering en zijn daardoor in staat warmte lang te behouden en af te geven. Bovendien verbruiken ze een minimum aan brandstof. Tenslotte bouwt gietijzer een thermische spanning waardoor het beter bestand is tegen temperatuurschommelingen. Normaal zetten materialen immers uit bij warmte; gietijzer niet. Gietijzer is dan ook het materiaal bij uitstek voor dit soort kachels. En bovendien brengen ze een nostalgische en romantische sfeer op uw terras.

Ook wat het onderhoud van gietijzer betreft, zult u zich verwonderen, dat het zo makkelijk gaat. Normaal gezien zijn de moderne gietijzeren tuinkachels uitgerust met een aslade zodat u die enkel even moet leeg maken na een avondje feesten of genieten. Eenmaal per jaar kunt u de tuinkachel ook even instrijken met een brandwerende verf zodat het niet snel gaat roesten. Hoewel eigenlijk een hoes erover, als u hem niet gebruikt. zou moeten volstaan. En met deze minimale inspanning heeft u in elk geval jarenlang plezier aan uw tuinkachel uit gietijzer.