Speksteen houtkachels zijn al meer dan 200 jaar een vaste waarde binnen het houtkachelsegment. En met de stijgende prijzen voor alternatief gas of elektriciteit zullen ze dit nog geruime tijd blijven ook. Een speksteen houtkachel heeft zo zijn voor- en nadelen die hier even op rijtje worden gezet en die de uiteindelijke keuze voor een speksteen of een andere kachel moeten vergemakkelijken.

 

Speksteen heeft zo zijn voordelen.

speksteen kachel De houtkachel kan net zoals gietijzeren en stalen kachels hoge temperaturen aan maar heeft daarenboven het fantastische voordeel om de warmte optimaal te absorberen. De kachel blijft dus ook geruime tijd na het uitschakelen warmte uitstralen. Hoe langer een speksteen kachel brandt, hoe meer warmte de stenen absorberen, hoe gelijkmatiger de warmte weer wordt afgegeven en hoe langer ook dat de temperatuur continu hetzelfde zal blijven.

Daarenboven zijn spekstenen door hun verschillende ontginningplaatsen in een ruime keuze aan kleuren, gaande van grijs tot groen, en structuren beschikbaar. Voor ieder wel wat wils dus. Marmer en andere natuurstenen beschikken dan wel over dezelfde absorberende eigenschap als speksteen, maar ze zijn dan weer veel minder hittebestendig. Speksteen blijft in dit geval dus de voorkeurkeuze.

Ook is een speksteen kachel de ideale manier om het water in een boiler te verwarmen. Door de grote warmteabsorptie capaciteit van de spekstenen vormen zij de ideale energiebron voor een boiler. In het geval van een kachel die meer dan duizend kilogram stenen bevat, is het zelfs mogelijk dat een spekstenen kachel de verwarming van het gehele huis of op z’n minst toch van enkele ruimtes kan verzorgen, wat een opmerkelijk verschil kan betekenen in het verbruik van traditionele brandstoffen zoals gas, stookolie of elektriciteit.

 

Opwarmen duurt even.

Doordat een speksteen houtkachel de warmte optimaal absorbeert, duurt het ook even vooraleer een grote ruimte volledig verwarmd is. Het nadeel hiervan is dat tijdens koude dagen een speksteen kachel niet zo ideaal is, wilt u tot een directe verwarming komen. Er zijn echter wel speksteen kachels met ventilatoren die een oplossing proberen aan te bieden voor dit probleem. De ventilator is langs de zijkant ingebouwd en is vaak elektronisch te bedienen. Wanneer de speksteen kachel hout begint te verbranden, wordt de warmte dan ook verspreid in de ruimte.

 

De hoge prijs van speksteen houtkachels.

Het enige echte nadeel dat gepaard gaat met de aankoop van een speksteen houtkachel is  prijs speksteen houtkachelde hogere prijsklasse voor dergelijke kachels. Voor een speksteen kachel, afhankelijk van de grootte, moet al gauw 7 tot 8000 euro worden neergeteld. En ook speksteen kachels die de 15000 euro overschrijden zijn zeker geen uitzondering. Als men echter rekening houdt met het hoge rendement en de beperkte brandstofhoeveelheid is de rekening waarschijnlijk al snel gemaakt en moet de houtkachel eerder worden aanzien als een investering in plaats van als een kost. Indien men dus over voldoende financiële middelen beschikt, is een speksteen houtkachel zeker een aanrader die zichzelf terug verdient.