Spelen met vuur is altijd een belevenis geweest voor mensen. Het brengt niet alleen licht maar ook warmte en gezelligheid. Sinds een paar jaren is een tuinkachel een bijzonder trendy gegeven geworden. Op zomeravonden ziet u mensen rondom zo’n tuinkachel in bijvoorbeeld RVS de dag uitklinken en verbaas u vooral niet als u dit tafereeltje op de camping ziet of bij een strandtent ergens achter een duinrug. Het materiaal RVS heeft zo een aantal goed verborgen geheimen.

Uw tuinkachel uit RVS houdt niet van chloor

RVS, ook roestvast staal of inox genoemd is een soort staal dat bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof.rvs tuinkachel RVS is roestvast omdat het chroom, wanneer het in aanraking komt met zuurstof, een laagje vormt op onderliggende staal. Hierdoor kan het RVS moeilijker roesten. Dat deze chroomlaag ook nog eens zelfherstellend is, is zeker mooi meegenomen en maakt RVS dan ook ideaal als materiaal voor uw tuinkachel.

Hiermee is niet gezegd dat uw tuinkachel uit RVS niet kan roesten. Wanneer u met metalen voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een hegschaar, per toeval langs uw tuinkachel loopt en die beschadigt, dan kan er zich in die kras roest vormen. Ook chloorwater uit bijvoorbeeld uw zwembad, kan hetzelfde effect veroorzaken met uw tuinkachel uit RVS. Een spatje chloorwater zorgt voor een kleine beschadiging in de chroomlaag waar zich vervolgens een echt putje gaat vormen. Uiteindelijk zal uw tuinkachel er geheel gaaf uitzien maar met enige putjes in het oppervlak.

Reinig dus uw tuinkachel uit RVS niet met bleekwater of javel. Die vloeistoffen bevatten immers ook chloor en veroorzaken onherroepelijk schade. Het best reinigt u uw kachel met een zachte doek – du geen spons of harde bezem – water en een niet bijtende zeep. Vraag eventueel in de bouwmarkt na waarmee u het best RVS behandelt.

Het beste materiaal

Dat RVS zo roestafwerend is bij het juiste gebruik, maakt het zo ideaal voor een tuinkachel. Sommige tuinkachels moeten voortdurend afgedekt worden of een paar maal per zomer ingestreken worden met vochtafwerende producten. Met een tuinkachel uit RVS moet u zich daarover geen kopzorgen maken. Uw tuinkachel kan gerust een heel jaar door buiten staan en blootstaan aan vocht, zonder dat het enige tekenen van roest vertoond.

Bovendien zal uw tuinkachel ook nauwelijks tekenen van verkleuring vertonen wanneer hij gemaakt is uit RVS. Dit in tegenstelling tot staal. De minimale verkleuring die plaatsvindt – meestal goudbruinig – doet verder niets af aan de kwaliteit van uw kachel.

Het grootste voordeel van een tuinkachel in RVS is zeker het gewicht. RVS is in vergelijking met gietijzer, steen of keramiek niet zo zwaar, waardoor een tuinkachel uit RVS zeker goed transporteerbaar is. U ziet de roestvaste kachels dan ook vaak verschijnen op de camping, bij strandtenten of restaurants omdat ze, mede dankzij hun wieltjes, zo makkelijk te verplaatsen zijn.