Als men naast een CV-ketel en bijhorende verwarming toch nog een andere verwarmingsobject zoekt dat wat extra sfeer brengt en toch niet uit de toon valt bij het interieur en de stijl van een ruimte, is de aankoop van een inbouw houtkachel of ook cassette genoemd zeker het overwegen waard. Ook als men over een oude openhaard beschikt, kan van deze ruimte perfect gebruik gemaakt worden om een inbouw houtkachel te plaatsen.

 

De veiligheid voorop

inbouw houtkachel Misschien wel een van de belangrijkste maar vaak vergeten voordelen van en inbouw houtkachel in vergelijking met een klassieke openhaard is het veiligheidsaspect. Het vuur bij een inbouw houtkachel zit netjes opgesloten en er kunnen dus geen rondspringende gensters in de aanliggende ruimte neerdalen. Het hout van een openhaard kan door het indirecte trekgat ook nog makkelijk enkele uren nasmeulen.

Bij een inbouwkachel is door de directe kanaalverbinding ook een snellere en completere verbranding mogelijk.  Daarenboven zijn inbouwkachels ook veel veiliger als men regelmatig spelende kinderen over de vloer krijgt. Een openhaard is zoals het woord het zegt vaak open en bereikbaar. Met alle gevolgen vandien. Terwijl een inbouw houtkachel niet alleen gesloten is maar vandaag de dag ook dikwijls voorzien is van een hittebestendig glas dat zo goed als niet opwarmt.

 

Trendy en tijdloos

Inbouw houtkachels veroveren steeds meer terrein op de houtkachel markt. Meer en meer mensen overwegen de aankoop of zijn reeds begonnen met de afbraak van hun oude en logge vuurhaard. Inbouw kachels zijn er tegenwoordig in alle maten en kleuren en, afhankelijk van de grootte en het materiaal, ook in alle prijsklassen.

Het enorme voordeel van deze houtkachels is dat ze verborgen kunnen worden in de muur en zo perfect met de moderne en strakke lijn van een woning gecombineerd kunnen worden. Ze zorgen voor een mooie overvloeiing van muur naar kachel en kunnen afhankelijk van de kleur dan ook weer een prachtig contrast geven zonder plomp en bombastisch over te komen.

Daarenboven brengen ze een bewegend en levend aspect binnen in een woonruimte. Kortom inbouw houtkachels zijn vandaag de dag zeer populair, ook bij mensen die iets kleiner wonen, omdat ze in tegenstelling tot de oude en immense openhaardmantels een minimum aan plaats innemen voor een maximum aan sfeer en gezelligheid.

 

Het hoge rendement

Inbouw houtkachels zijn niet alleen trendy en tijdloos maar ze zorgen eveneens ook voor een hoger rendement.  Met de prijs van hout dat nog steeds niet de spuigaten uitloopt, is de prijsbesparing ten opzichte van fossiele brandstoffen zoals olie en gas opmerkelijk. Daarenboven zorgt een inbouw houtkachel in vergelijking met zijn vrijstaande of openhaardvarianten voor minder warmteverlies. De houtkachel zit netjes ingebouwd zodat er weinig warmte kan verloren gaan.

Inbouw houtkachels beschikken, in tegenstelling tot openhaarden, daarenboven over een met deur afsluitbare voorkant die ook daar voor minder energieverlies zorgt. Alsof dat nog niet voldoende is, kunnen inbouw houtkachels via leidingen ook vaak aangesloten worden op het verwarmingsnetwerk of bevatten ze een gemotoriseerde ventilator of verwarmingskanaal naar de directe woonruimte toe. Door hun kleine afvoerkanaal gaat er ook veel minder warmte verloren dan via een traditionele schoorsteen en blijft de warmte langer op de plaats hangen die verwarmd dient te worden.