In de continue zoektocht naar milieuvriendelijkere en kostbesparende verwarmingssystemen zijn CV houtkachels misschien wel het neusje van de zalm. Ze zorgen voor de verwarming van het ganse huis zonder dat daarbij fossiele brandstoffen in beeld komen.

 

Wat is nu eigenlijk een CV houtkachel?

CV houtkachel Aangezien het hier om een relatief nieuwe technologie gaat, zijn de voordelen van een CV houtkachel nog vaak niet bekend. De werking van deze houtkachels, die zich ook vaak buiten bevinden, is echter tamelijk eenvoudig en vanzelfsprekend. Waar klassieke houtkachels zorgen voor een directe verwarming van een ruimte, zorgt een CV houtkachel, binnen of buiten, voor de opwarming van een waterreservoir via een boiler en wordt dit water door middel van aangepaste leidingen doorheen het ganse huis geleid. Van dan af volgt het eigenlijk hetzelfde proces als dat van een klassiek CV-systeem. Eenvoudig en simpel maar innovatief dus!

 

De aankoop van een CV houtkachel.

Ondanks dat CV houtkachels binnen of buiten zo goed als zeker de volgende generatie van verwarmingsystemen gaan vormen, zorgt de aankoop vandaag de dag nog vaak voor enkele potentiële problemen. Zo zijn de meeste buiten CV houtkachels vaak van inferieure kwaliteit zowel qua materiaal als qua design. Zorgvuldig rondkijken is dus de boodschap. Vooral wat roest en slijtage betreft is het vaak beter een iets duurdere CV houtkachel te nemen.

Op langere termijn zal de hogere kostprijs zichzelf terugbetalen. Daarnaast is het ook belangrijk om de rookontwikkeling in acht te nemen. In een bos of op het platteland kan dit vaak niet zo’n kwaad maar als men in een drukke woonomgeving woont, kan de rookontwikkeling dikwijls storend overkomen voor de buren. Tenslotte moet er ook rekening mee gehouden worden dat het opwarmen van water in vergelijking met conventionele systemen net iets langer kan duren. Er kan namelijk niet direct warm water van de boiler worden genomen, maar de boiler staat in verbinding met een waterreservoir dat opgewarmd moet worden.

 

De voordelen van een CV houtkachel.

Een huis verwarmen met behulp van een houtkachel die een boiler verwarmd, heeft zo zijn voordelen. Allereerst is er natuurlijk het financiële plaatje. Met het gebruik van een CV houtkachel zal de energierekening drastisch verlagen. Het gebruik van hout immers om het gehele huis of bepaalde ruimtes te verwarmen, kan ervoor zorgen dat u tot 50% aan energie bespaart in vergelijking met de fossiele brandstoffen stookolie en gas.

Men kan bovendien ook zogenaamd brandstof onafhankelijk worden als een plaatselijke leverancier wordt gevonden die werkt met zelf aangeplante plantages voor de levering van stookhout. Daarnaast draagt een CV houtkachel zo ook zijn steentje bij aan het behoud van het milieu.

Een CV houtkachel zorgt namelijk voor een drastische vermindering aan CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele brandstoffen. En last but not least is er natuurlijk het gezelligheidsfacet. Er is niets leuker een aangenamer dan op een koude winteravond met de ganse familie rond een brandend houtvuur te zitten.