Een tuinkachel op gas is een mooi alternatief voor een tuinkachel op hout. Bij houtverbranding moet u rekening houden met roet- en rookvorming, die beiden zeer storend kunnen zijn voor uzelf en de buren. Een tuinkachel op gas vraagt niet zoveel inspanning en brengt toch een aangename warmte. Gaskachels zijn ook uiterst praktisch in serres omdat deze types geen schoorsteen hebben waarlangs de rook anders vrijkomt.

Denk praktisch

Bij de aankoop van een gaskachel moet u wel op enkele kleine details letten. In de eerste plaats is het bijvoorbeeld belangrijk welk materiaal u voor uw tuinkachel kiest. Als u een gaskachel wilt uit staal, dan is natuurlijk edelstaal aan te raden omdat dit soort staal het minst van al roest.

Ten tweede is het aan te raden te kijken of de gaskachel in uw tuin past. Een derde puntje waarover u misschien even moet nadenken voor de aankoop is de grootte van de tuinkachel want als u die in een tuinhuisje of in een kleine ruimte wilt gaan gebruiken, mag hij niet al te groot zijn. Als u de gaskachel immers in een kleine ruimte stelt of in een hoek, is het nodig dat u misschien weet dat er een immense warmte ontstaat in de buurt van zo’n kachel. Meubels, wanden en kledij kunnen daardoor zeer warm worden en op termijn beschadigd worden, of erger in het slechtste geval.

Daarenboven is het ook verstandig een tuinkachel op gas te kopen waarbij het toestel over een thermostaat beschikt: op die manier kunt u de temperatuur altijd bijstellen. Intussen zijn er ook al gaskachels op de markt die verwarmen met infraroodstraling. In slechts een paar seconden kunnen ze het zeer aangenaam doen aanvoelen in de kilste omgeving.

Tuinkachel op gas: speel op veilig

Zoals bij elke energievorm is het vanzelfsprekend dat u bij aankoop van de tuinkachel op gas even bekijkt hoe vaak u het toestel wilt gebruiken en welk energieverbruik daarmee verbonden is. Verhalen over mensen die grote geldsommen moesten betalen omdat ze een niet zo spaarzaam toestel kochten, hebben zeker een kern van waarheid.

In het pakket hoort ook een gasslang te zitten die bij de gasfles hoort en een warmteregelaar. Is dit niet het geval, hou er dan rekening mee dat deze normaal goedkope delen, duur zijn als u ze nog extra moet aankopen.

Vandaag de dag is het niet abnormaal dat er bij modernere gaskachels een aantal veiligheidsbedingingen incluis zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de automatische uitschakeling van de kachel als de hoeveelheid koolstofdioxide te hoog is of een thermo-elektrische ontsteking die wanneer de waakvlam uitdooft, de gastoevoer stopt.

Verder is het ook goed even de kwaliteit van de tuinkachel van dichtbij te bekijken als u er eentje koopt. Vaak zijn er goedkope en daardoor vaak minder kwalitatieve gaskachels op de markt die niet steeds aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen.