Stenen terraskachels worden verondersteld duurzamer te zijn dan die gemaakt uit ijzer, klei of RVS (inox). Gietijzer kan namelijk roesten. Klei kan breken en inox kan wanneer het beschadigd wordt, eveneens roesten. Welke steen u kiest, kunt u helemaal zelf bepalen: marmer, kalksteen, zandsteen, graniet, leem of betonblokken. Deze waaier aan mogelijkheden stelt u in staat een terraskachel uit te denken, uit te tekenen en te bouwen of te laten bouwen, volledig naar uw zin. De materialen worden gewoon samengebouwd met cement of met een roestvrije constructie.

Naast het feit dat een stenen kachel zeer duurzaam, kunnen ze ook een rustieke, nostalgische sfeer scheppen op uw terras, patio. Met hun flakkerende vlammen en knisperend, knetterend geluid verzet u zich zonder veel in een heel ander decor, misschien zelfs tijdsperk. Zo’n kachel is perfect om met vrienden of familie te genieten, zowel tijdens de zomermaanden, het voor- en najaar als in de winter.

Stenen terraskachel: makkelijk zelf te bouwen

stenen terraskachel Stenen kachels kunnen heel simpel zelf gebouwd worden. Of u gaat zelf aan de slag met cement en stenen en legt ze één voor één op elkaar. Of u maakt het u een stuk makkelijker door reeds bestaande – voorgefabriceerde – wanden aan te kopen en die met enige vakkundigheid en handleiding aan elkaar te metsen.

Zo’n kachel kan zowel vrijstaand zijn als geïntegreerd in een groter geheel. De basis is steeds weer dezelfde: de kachel bestaat uit een voetstuk, een vuurhaard en een schoorsteen. Het voetstuk ondersteunt de vuurplaats waar het vuur brandt en de schoorsteen verzamelt de rook en leidt die naar boven toe.

Omdat terraskachels uit steen permanent zijn, moet u alvorens u er eentje bouwt of laat bouwen, goed overleggen waar u de kachel een plaats geeft, met welk materiaal u hem zult bouwen en vooral: hoe groot wordt de terrashaard? Vang uw verwezenlijking van een stenen terrashaard steeds aan met het tekenen van een plannetje. Is het design dat u in uw hoofd hebt te ingewikkeld, vraag dan hulp aan iemand met kennis van zaken. Als u er echter van overtuigd bent, dat u over genoeg kwaliteiten en inzicht beschikt, probeert u dan zelf uw terraskachel te bouwen. Er zijn genoeg handleidingen op internet te vinden.

Als u alles alleen wilt doen, check dan even de regelwetgeving in verband met terrashaarden bij het gemeente- of stadsbestuur. Soms gebeurt het dat autoriteiten bijvoorbeeld de afstand tussen de terraskachel en uw woonhuis bepaald hebben of dat er wettelijk is vastgelegd hoe hoog de schoorsteen moet zijn of welke brandstof u mag gebruiken. In sommige gebieden is het bijvoorbeeld verboden hout te verbranden omdat het gevaar op brandvorming door vuursplinter groot is. Bovendien zijn terraskachels zeer milieubelastend. Wat zeker altijd helpt en zeer verstandig, bij welke vorm van vuurhaard ook, is een emmer water in de buurt hebben. Zo bent u tenminste bij kleine problemen gered.