Als de dag in de nacht dreigt over te gaan, de duisternis invalt, moet je niet naar binnen vluchten voor de koude. Een Mexicaanse tuinkachel brengt warmte en gezelligheid zonder dat het al teveel geld moet kosten. Het vuur knispert en de geur van hout hangt in de lucht en u geniet…

Multifunctioneel gebruik

mexicaanse tuinkachel Een Mexicaanse tuinkachel is geen oven waar je bijzondere Mexicaanse gerechten in kunt bereiden, zoals de naam zou laten vermoeden, maar een warmtebron voor het terras, het balkon of de tuin. Deze soort tuinkachels worden gemaakt van leem en komen daadwerkelijk uit Mexico waar ze met de hand vervaardigd worden.

Er zijn verschillende modellen en groten te verkrijgen maar alle Mexicaanse tuinkachels hebben een schoorsteen waardoor enerzijds het vuur in de buik van de kachel wordt aangewakkerd. Het vuur ontsteken is op die manier gemakkelijk. Anderzijds wordt de rook door de schoorsteen naar ongeveer 2 meter hoogte geleid. Daar stoort hij niemand.

Bijzonder interessant zijn de Mexicaanse tuinkachels waarbij de schoorsteen weggenomen kan worden. Zodoende kunt u zich er niet enkel mee verwarmen op een iets frissere zomeravond, maar kunt u ook barbecueën en vlees of vis roken. Bij deze kachels wordt ook een houtskoollade en grillrooster meegeleverd.

Mexicaanse tuinkachel: goedkoop & makkelijk

Houtskool mag echter alleen maar gebruikt worden om te barbecueën, anders gebruikt u enkel papier en hout. Wanneer u een eerste keer vuur maakt in uw Mexicaanse tuinkachel legt u het best een laagje zand onderin de kachel. Hierdoor voorkom je oververhitting. De eerste keren mag u ook enkel kleine vuurtje maken in uw nieuwe kachel waarna u hem ook goed laat afkoelen. Op die manier worden de poriën in het leem dichtgeschroeid. Na een paar kleine vuurtjes ga je dan echt genieten van de nieuwe aanwinst. Denk eraan de kachel op een vlakke bodem op te stellen en dat onder de kachel zich geen brandbaar materiaal bevindt. Af en toe durven vuursplinters immers uit de kachel vallen.

De Mexicaanse kachel behoort zeker tot één van de gezelligste en mooiste warmtehaarden voor uw balkon, terras of tuin. Het gezellig knisperen van het vuur zorgt voor een aparte sfeer, zelfs kampvuurnostalgie en de warmte wordt tot 5 meter uitgestraald. De aankoop ervan zult u zich zeker niet berouwen.

En diegenen die ervan overtuigd zijn dat ze een tuinkachel willen kopen, en een Mexicaanse in het bijzonder, die moeten ook niet al teveel geld uitgeven. Een heel goedkope versie vindt u al voor 50 euro. Past u dan wel op dat de grootte niet al te zeer onderdoet voor een kachel van een paar euro’s meer. Als de ruimte voor het vuur te klein is, kunt u immers ook niet echt genieten van zijn stralingswarmte. Mooiere en betere versies kosten rond de 100 euro en voor die met ingebouwde grill betaalt u ongeveer 200 euro.

Mexicaanse tuinkachels zijn zeer makkelijk te onderhouden. Alleen als het regent is het aan te raden de schoorsteen af te dekken en tijdens de winter moet hij een plaatsje binnenshuis krijgen. Een tuinkachel uit leem is immers niet vorstbestendig.