Momenteel zijn de kegelvormige terraskachels uit terracotta, ook wel Mexicaanse kachels genaamd, zeer geliefd. Deze kachels, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika stammen, zijn een eyecatcher op elk terras of in de tuin. En bovendien zijn ze ook erg nuttig.

mexicaanse terraskachel Terracotta is een soort klei waar tegenwoordig zeker ook andere materialen worden aan toegevoegd. Maar het principe is nog steeds hetzelfde, ook na al die jaren. Klei is zeer warmtegeleidend en houdt warmte zeer lang vast. Elkeen, die een Mexicaanse terraskachel heeft, kent chamotte dat als basis dient voor vuurvaste stenen. Met vuurvaste stenen of beton worden de Mexicaanse kachels bekleed. Doordat deze materialen uit een groot percentage klei bestaan, kunnen ze zeer goed warmte geleiden en opslaan. Hetzelfde principe dus als bij een kachel uit pure terracotta. Hoewel er een verschil bestaat.

In terraskachels die alleen uit klei bestaan, die ook caminero worden genoemd – informeer u goed – en dus verder niet bekleed zijn met vuurvaste stenen kunt u alleen hout branden. In Mexicaanse kachels kunt u ook papier en houtskool branden. Klei kan echter bij een te hoge temperatuur gaan breken en dat wil toch niemand. Deze soort Mexicaanse kachels, of caminero’s, zijn zeer goedkoop te kopen bij de bouwmarkt. Als u zo’n caminero koopt in plaats van een Mexicaanse kachel met vuurvaste stenen, dan zult u de kachel wellicht eerder als sierelement gebruiken op uw terras of in uw tuin dan als echte terraskachel.

Mexicaanse terraskachel

De Mexicaanse kachels, in de vorm van een pompoen, bestaan dus – zoals gezegd – uit klei en vuurvaste stenen en zijn hol vanbinnen. Bovenop staat een schoorsteen. Deze schoorsteen is geen echte schoorsteen maar wordt zo gemaakt. Uit de holle buik van de kachel stijgt, eveneens uit klei, een schoorsteen naar boven. Dit heeft als voordeel dat de rook die ontstaat naar boven wordt geleid en niet uit de buik walmt. Op die manier zit niemand in de rook en kunt u onbekommerd genieten.

Bijzonder interessant zijn de modellen waarbij de schoorsteen apart wordt meegeleverd. Doordat u de schoorsteen kunt verwijderen, kan de kachel in een mum van tijd omgebouwd worden tot een barbecue of rookoven. Standaard wordt ook steeds een rooster en gloeischaal meegeleverd bij zulke types.

Wanneer u met uw nieuwe Mexicaanse terraskachel thuiskomt en u meteen een eerste barbecuefestijn wilt organiseren, bedenk dan dat u de kachel eerst moet inbranden. Leg daarom bij de eerste keren dat u hem gebruikt een laagje zand op de bodem van de buik. Dat houdt oververhitting tegen. Maak de eerste malen het vuur niet al te groot in de kachel. De poriën in de klei moeten goed dichtgeschroeid worden vooraleer u de Mexicaanse kachel ten volle gaat gebruiken.

De Mexicaanse kachel warmt op, slaat de warmte op en geeft ze nadien geleidelijk af. Zo eenvoudig werkt het. En het ziet er bovendien zeer mooi uit als er in de buik van de kachel een vuurtje brandt, ziet u het licht aan de buitenkant en voelt u tegelijkertijd de warmte. Wat wenst u zich nog meer?