Gietijzer werd ontekt in China in het begin van de 4de eeuw voor Christus. Bij het begin werd het materiaal vooral gebruikt om er wapens van te maken: speren, zwaarden, kanonnen en kanonballen. Maar al snel werd gietijzer ook gebruikt om er potten en pannen van te maken. Vandaag de dag kan gietijzer ook gebruikt worden voor diegenen die rust en gezelligheid zoeken. Gietijzer is het materiaal bij uitstek om er terraskachels van te maken.

Terraskachels kunnen verschillende desings, stijlen en motieven hebben. Ze kunnen mobiel zijn, op zichzelf staan of deel uitmaken van een groter geheel. Naast gietijzer kunnen ze ook gemaakt zijn van klei, terracota, verschillende soorten stenen, baksteen of inox.

Gietijzer boven alles

Terraskachel gietijzer mexicaans Welk type kachel u ook kiest, draagbaar, vrijstaand of ingebouwd. Elke terraskachel kan gemaakt worden uit gietijzer. Of u nu een Mexicaanse kachel wilt of eentje dat een venster heeft over de volle 360 graden of eentje met Chinese motieven of een open vuurmand, alles kan gemaakt worden uit gietijzer.Veelhoekig, rond, vierkantig, ovaal of welke vorm dan ook, alles is mogelijk in gietijzer.

Wat duurzaamheid betreft kunt u ook het meest vertrouwen op gietijzer. Het weerstaat enorm hoge temperaturen en heftige vlammen. En als u het een beetje goed onderhoud, gaat uw terraskachel uit gietijzer een levenlang mee. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij een kleien kachel: klei is poreus en heeft de neiging te gaan breken na een bepaalde tijd. Dat gebeurt vooral in eerder vochtige streken.

Gietijzeren terraskachel: minimaal onderhoud

Het enige dat gietijzer vraagt is dat u het behoud voor roestvorming. Een goede coating die tegen hoge temperaturen bestand is, kan wonderen verrichten. Als u eenmaal per jaar uw kachel insmeert met zo’n hittewerend goedje, kunt u op uw lauweren rusten. Zodra u een spatje roest ontdekt op uw terraskachel smeert u er best al vroeger een laagje op. Let er dan ook op dat u de terraskachel een plaatsje geeft waar het makkelijk is om dit onderhoudsklusje te verrichten. Gietijzer is namelijk heel zwaar en dat zegt genoeg over zijn mobiliteit.

Een terraskachel in gietijzer bestaat in vele formaten en stijlen en handig is dat u er ook bijna alles in kunt verbranden. Meestal wordt aangeraden en het is ook het populairst, er enkel hout in te verbranden. Maar in feite kunt ook er houtskool in verbranden. Bij de snelle denkers gaat dan ook een lichtje branden. Een gietijzeren kachel is uiterst geschikt en handig in een oogwenk om te toveren tot een barbecue. Op die manier slaat u twee vliegen in één klap. Voor diegenen die vuur aantrekkelijk vinden maar er ook angst voor hebben, kunnen ook een terraskachel op gas overwegen.

Gietijzer is een uiterst geschikt materiaal omdat het zo warmtegeleidend is. Wanneer het eenmaal heet is, verspreidt het een hele lange tijd zijn warmte. Een gietijzer tuinkachel is uiterst praktisch en brengt ook een stukje nostalgie op uw terras. Genieten in stijl dus.